Altın Plak’ın Hikayesi: Gök Kubbede Hoş Bir Sadâ

Comments (0) Kritikler, Serbest Bölge

Yuri Gagarin’in uzaya çıkmasından 16, Neil Armstrong’un aya ayak basmasından 8 yıl sonra Voyager Uzay Programı kapsamında Voyager – I ve Voyager – II, 1977 yılında güneş sisteminin dışını araştırmak üzere atmosferin dışına fırlatılmıştı.

Voyager – I (Görsel, https://voyager.jpl.nasa.gov/ adresinden alınmıştır.)

Hikayeyi ilginç kılan ise  Voyager – I uzay aracında altın kaplama iki plağın da uzaya gönderilmesiydi.

Altın Plak

Carl Sagan öncülüğünde bir grup bilim insanının uzaya gönderilmek üzere hazırladığı şeyler arasında dünya ve insanlık tarihi hakkında birçok bilgi ve fotoğrafın yanı sıra 55 dilde kaydedilmiş selamlamaların, doğadan seslerin ve dünyadan çeşitli tarzda müziklerin yer aldığı Altın Plak (The Voyager Golden Record) da vardır.

Bir nevi gezegence Ne Dinliyorum Özelliğini açtığımız bu plaklar; dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kurt Waldheim’in şu sözleriyle başlıyor:

“As the Secretary General of the United Nations, an organizations of the 147 member states who represent almost all of the human inhabitants of the planet earth. I send greetings on behalf of the people of our planet. We step out of our solar system into the universe seeking only peace and friendship…”

Mesajdan da görülebileceği gibi Voyager’in amacı uzay hakkında edindiği bilgileri dünyayla paylaşmak olduğu kadar dünyaya dair bulundurduğu bilgiler vasıtasıyla da olası dünya dışı yaşam formlarıyla dostane ve barışçıl yollarla iletişime geçmektir. Altın Plak da muhtevasında barındırdığı insan ve doğa sesleriyle birlikte gezegenin dört bir tarafından toplanan müzik eserleri ile bu amacın bir nişanesidir. Ses ve müzik bu amaçla evrenselleşmiştir.

Voyager Golden Record (Görsel, uzay.org adresinden alınmıştır.)

Kubbede Bir Hoş Sadâ

Bach, Beethoven, Mozart, Chuck Berry ve Louis Armstrong gibi müzisyenlerin eserlerinden Bulgaristan, Azerbaycan, Senegal, Peru, Avustralya ve Çin’in geleneksel müziklerine değin uzanan geniş skalalı bir müzik seçkisi olan Altın Plak’ın çalma listesine ulaşmak için:

Altın Plak’la birlikte uzaya gönderilen şeyler arasında; fotoğrafçı Jonathan Blair’in Türkiye’de çektiği sakallı ve yaşlı bir adamın fotoğrafı ile yıllarca Türkiye’de çalışmalar yapmış, Cornell Üniversitesi’nden arkeoloji profesörü Peter Ian Kuniholm’um seslendirdiği, “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayırlı olsun.”, mesajı da bulunuyor.

Old Man with Beard and Glasses (Turkey), Jonathan Blair (Görsel, https://www.gizmodo.com.au/ adresinden alınmıştır.)

Voyager Görevi ve Altın Plak hakkında daha fazla bilgiye https://voyager.jpl.nasa.gov/ ve goldenrecord.org/ adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir