Ara ara ortaya çıkıp kaybolan, hatta çok uzun yıllar boyu kaybolabilen Aphex Twin, 2014 yılında, 13 yıllık bir aradan sonra Syro albümü ile geri dönüş yapmış, daha sonra herhangi bir albüm çıkarmamış, 2016 yılında ise Cheetah EP’si yayınlanmıştı. Bu yıl, yaz ayının sonlarına doğru başta İngiltere olmak üzere çeşitli ülkelerin sokaklarında, fanları arasında aniden belirmeye başlayan meşhur Aphex Twin logoları, alttan alta yapılan gizemli hazırlıkların, bir şeylerin gelmekte olduğunun habercisiydi ve bu şey, Collapse adı ile Eylül ayında başımıza geldi.

Collapse, beş parçadan oluşuyor.  Son yıllarda, parçalarının isimlerinin de, parçaların kendileri gibi karışık olmasının doğal bir sonucu olarak, bu EP’teki bazı şarkılar da, “1st44”, “MT1t29r2” gibi, Wi-Fi şifresinden hallice bir şekilde adlandırılmış. Diğer parçaların isimleri de “T69 Collapse”, “pthex” ve “abundance10edit[2 R8’s, FZ20m & a 909]” şeklinde.  Richard David James’in kafasının içinin anlaşılmasının güçlüğüyle doğru orantılı bir biçimde, Collapse EP’si  hakkında yorumlar yapmak da oldukça zor.  Sadece; bulanık synthler ve aksak davullar içeren, gürültülü, rahatsız edici, manik bir çalışma olduğunu, yani Aphex Twin için alışıldık bir tabir olan “arıza” sıfatı ile tanımlanabilir olduğunu söylemekle yetinmemiz kâfi.

EP’ten T69 Collapse isimli şarkı, video olarak da paylaşıldı.  Geçmişteki birçok videosu gibi, İngiliz prodüktör Aphex Twin’in deli ya da dahi beyin kıvrımlarının çıktısı olan kodların, psikolojik bir rahatsızlığın ve/veya, çeşitli sebeplerden ötürü tahrif olmuş bir bilinç halinin dışavurumu niteliği taşıyan bu video da hemen aşağıda yer alıyor.