Bu aralar dünyada neden Anadolu Pop popüler? Iggy Pop dün neden Gaye Su Akyol‘u övdü? Omar Souleyman neden Glastonbury festivaline çıktı? Selda Bağcan neden Avrupa’da çok konuşulmaya başladı? Khruangbin neden Anadolu pop’a yakın bir sound’da iş yapıyor?
Bu sorular neden önemli?
Globalleşme çok önemli bir mefhum, bunun sonuçlarından biri olan enformasyon teknolojileri ise en az onun kadar önemli bir mefhum. Bu iki mefhumun müzik piyasasına eklemlenmesi ise tam da çıbanın başı diyeceğimiz türden bir durum. Globalleşme ve enformasyon teknolojileri, müzik piyasasında oyunun kurallarını milenyumun hemen başında öylesine bir değiştirdi ki, sonrasında müzik piyasasının old school kahramanları bu alana kendini ayak uyduramazken buldular.
Kendi halinde bir tür: Anadolu Pop
Globalleşme ve enformasyon teknolojileri öylesine iki önemli mefhum ki, müziğin dolaşımını, üretimini, tüketimini yani her şeyini direkt etkiledi. 70’lerdeki ataları, ana akım şirketlere karşı alternatif ağ kurup, kendi hükümdarlıklarını kurmaya çalışırken, bu 2 mefhum sayesinde yeni nesil müziklerini çok rahat bir şekilde dağıtıma sunarken buldu. Misal bugün üçüncü yeniler dünya ile entegre bir şekilde müziklerini üretirken, garibim anadolu popçular müziklerini dar bir alanda ve dünyaya anlatamıyordu, paylaşamıyordu. Ancak Brian Eno– bakınız buram buram Anadolu Pop ezgileri içeren aşağıdaki Roxy Music şarkısı- gibi seyyahlar olacak da, ülkeye uğrayacak da, bizimkilerin şarkılarını dinleyecek de, etkilenecek de… Uzun iş. Yani 70’lerde bizimkilerin dünya ile entegrasyonu sıkıntılıydı. Sergen Yalçın’la Sıkıntı var!
Başlangıçtaki soruların aslında basit bir cevabı var; Batı bizim müziği geç keşfetti. Oysa Anadolu Pop hep buradaydı, ancak iletişimsel olanaklar sınırlıydı. Dönemin gençleri Batı müziklerini takip ediyordu, ancak üretimlerini onların kanallarına iletemiyordu. Bir kapalılık söz konusuydu. Eğer ulaştırabilselerdi, Batı’nın oryantalizm tutkusuyla belki de yaptıkları iş bambaşka noktalara evrilebilirdi, ama coğrafya bunu doğurdu. Coğrafya kader mi, değil mi pek bilinmese de, coğrafyanın ekonomik, siyasi ya da kültürel durumları üretilen müziğin niteliğini de, niceliğini de belirleyenlerden.
Şimdi Batı için Anadolu Pop yeni bir keşif alanı. Geç keşfettiler, ama iyi ki keşfettiler. Tam da üretim çıkmazına girdikleri şu günlerde, büyük bir kaynağa sahipler. Kültürel sömürü mü? Tadını çıkarın genjler!