Festivale Doğru: 26. İstanbul Caz Festivali’nden Seçmeler

Comments (0) Genel, Güncel, Konser

26. İstanbul Caz Festivali’nin resmi olarak başlamasına saatler kala hâlâ gidecekleri konserleri belirleyemeyenler, seçenekler arasında gidip gelenler, neler olup bittiğinden belki hiç haberi olmayanlar yahut ajandalarına birkaç konser daha eklemekten memnun olacak açık görüşlü müzikseverler için naçizane festival favorilerimi yazmayı bir görev bildim.

Uluslararası festivallerin en güzel kısmı, tabiatıyla, yurt dışından gelecek sanatçıları heyecanla beklemek oluyor. Ne mutlu ki yerli sanatçılarımızı dinleyebilmek ve kendilerine ulaşabilmek hem kendilerinin alçakgönüllülükleri ve samimiyetleri hem de organizatörlerin yardımlarıyla çok rahat. İstanbul’un da gerek mekanları gerek türlü festivalleri ve etkinlik organizasyonlarıyla bize bu seçeneği bolca sunan bir şehir olması cabası.  İKSV , caz festivalinde yerli sahneden isimleri ve projeleri bir araya getirirken yıllardır rengarenk takvimler hazırlıyor. 2015 yılında düzenlenen 22. İstanbul Caz Festivali’nin Gece Gezmesi’nde Kadıköy sokaklarında bir konserden ötekine koştururken ne kadar eğlendiğimi hiç unutmam. Bu sene bir süredir devam eden  Parklarda Caz, Gece Gezmesi ve Çocukça Bir Gün  gibi etkinliklere iki yeni fikir daha eklenmiş ve Vitrin Turu ile Ah Şu Cazlar Blues’lar adlı iki proje aramıza katılmış.

Festival favorilerimi yerli sahneye tüm sevgilerimle, yabancı müzisyenlerden seçtim. Aydın Esen Group ve TÖZ Trio’yu lütfen kaçırmayın diyerek festivalin tüm programı için bu linkten siteye yönlendirelim. Ve başlayalım.

   Snarky Puppy, Kamasi Washington, Shai Maestro ve Jacob Collier! 

Dünyanın en köklü caz festivallerine baktığınızda, benim gözüm hep  North Sea Jazz ve Newport Jazz  tarafında oluyor, neredeyse her yıl konser takvimlerinde göreceğiniz muazzam ve genç isimler bu yıl bize de uğruyor. Köklerini uzun süredir salmış, bildiğimiz, uzun yıllardır tanıdığımız ya da cazı ana akım seviyesinde tutmuş yahut daha popüler talepten ötürü ilgi gören isimlerden ziyade eklektik, sınır genişleten, algıları zorlayan, fark yaratan, müziklerinde getirdikleri yeniliklerle eleştirilerden çok akılları alan müzisyenleri daha yakından takip ediyor ve festivallerinde kendilerini izlemeyi öncelik olarak alıyorum. Dolayısıyla burada çok daha fazla üstünde durulması gerektiğini, okuduğum yazılarda çok da fazla altının çizilmediğini düşündüğüm isimleri önereceğim. Ki normal şartlarda bu isimlerin tanıtıma dahi ihtiyacı yok, modern sahneyi kasıp kavuruyorlar bile.

   1. Shake Stew / Snarky Puppy 

En son 2015 yılında İstanbul’a gelen 2 Grammy ödüllü  Snarky Puppy , Mart ayında yayınladıkları Immigrance adlı albümleri ardından yıl sonuna kadar devam edecek bir turneye çıktı. Yeni albüm, festival, turne ve etrafta olan bitenler hakkında ekibin kurucusu ve basçısı  Michael League  ile de bir röportaj yaptık, ayrıca yayında olacak. Şimdilik onların da festival için bizim kadar heyecanlı olduğunu söyleyelim. 9 Temmuz günü önce  Shake Stew  sahnede olacak, daha sonra Snarky Puppy’yi doya doya dinliyor olacağız.

   2. Kamasi Washington 

Bir diğer favori isim en son  Branford Marsalis ’ten eksik caz haznesi olduğu ve caz müzisyeni olarak sayılmadığına dair gelen şok edici açıklamalarla bizim de gündemimize düşen ve hâlâ konuya dair herhangi bir şey söylemeyerek sessizliğini ve mütevazılığını koruyan muazzam  Kamasi Washington .  Sun Ra ve Alice Coltrane ’in modern birlikteliği olduğu söylenen; sosyal ve ruhani duruşu ile çok saygı toplayan Washington, 2018 yılında The Choice ve Heaven and Earth adlı albümlerini yayınlamıştı. İçinde Brandon Coleman ve Ronald Bruner Jr.’ın da olduğu harika bir ekiple 10 Temmuz Çarşamba günü festivale geliyor. Kendisini en son North Sea Jazz’de dinlemiş ve Malcolm X için bestelediği  Malcolm’s Theme  adlı parçasıyla gözyaşlarına boğulmuştum. En heyecanla beklediğim konserlerden dolayısıyla!

   3. Shai Maestro Trio 

Mark Guiliana ile Avishai Cohen Trio’da yıllarca yer alan, daha sonra kendi triosuyla modern sahnenin en harika ekiplerinden birini oluşturmuş olan  Shai Maestro , geçen yıl ECM Records’dan The Dream Thief adlı beşinci albümünü yayınlamıştı. Festivalde aynı trio ile yer alıyor olacak;  Jorge Roeder  kontrbasta,  Ofri Nehemya davulda. Kendisini benim gibi  Gilad Hekselman  konserinde kaçıranlar için telafiden çok daha fazlası olacağına şüphe yok!

   4. Jacob Collier / Makaya McCraven 

Son favori isim, modern sahnenin ve yeni neslin dahi isimlerinden multi-enstrümantalist  Jacob Collier ! 2018 yılında yayınladığı Djesse albümünün uzun soluklu turnesinde İstanbul’a da uğrayacak Collier’dan önce ise  Universal Beings  albümünü geçtiğimiz yıl yayınlayan davulcu, ses kolajcısı, prodüktör  Makaya McCraven  sahne alıyor olacak.

 

Festival takvimi oldukça kalabalık, dolu dolu bir Temmuz ayı sunuyor cazla iç içe. Günler yaklaştıkça daha da heyecan doluyor insan. Kendi ajandamı paylaşıyor ve davet ediyorum. Konserlerde görüşür müyüz?

  • Parklarda Caz (30 Haziran Pazar – Fenerbahçe Parkı – 17:30)
  • Aydın Esen Group (5 Temmuz Cuma – UNIQ Hall – 19:30)
  • RYMDEN / Nubiyan Twist (6 Temmuz Cumartesi – Beykoz Kundura – 19:00)
  • Cyrille Aimee / Elchin Shirinov Trio (7 Temmuz Pazar – Sakıp Sabancı Müzesi – 20:45)
  • Snarky Puppy (9 Temmuz Salı – UNIQ Açık Hava Sahnesi – 20:45)
  • Kamasi Washington (10 Temmuz Çarşamba – Volkswagen Arena – 21:30)
  • Joss Stone (11 Temmuz Perşembe – Volkswagen Arena – 21:00)
  • Paolo Fresu & Lars Danielsson (12 Temmuz Cuma – Venedik Sarayı – 20:00)
  • Shai Maestro Trio (17 Temmuz Çarşamba – Zorlu PSM – 21:30)
  • Jacob Collier (18 Temmuz Perşembe – UNIQ Açık Hava Sahnesi – 21:00)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir