Spotify’da En İyi Üçüncü Parti Uygulamalar

Comments (0) Serbest Bölge

Spotify ilk açıldığı yıllarda, şu andakinden çok daha farklı bir mantıkta çalışıyordu. Özellikle üçüncü parti uygulamalarla, son kullanıcıya farklı deneyimler sunuyordu. Ancak Spotify, Türkiye’ye girdikten sonra şu anki aşina olduğumuz yapısına döndü. Bu dönüşümle birlikte kullanıcı deneyimini zenginleştiren tüm uygulamaları spotify app’inden kaldırarak, büyük verinin merkezde olduğu daha kişisel bir keşif ziyafeti sunmaya başladı. Hatta bu kişiselleşme öylesine bir hal aldı ki; bugün çoğu kullanıcı kendi spotify hesabını eğitme yoluna bile giriyor. Spotify bugün çıkış noktasından çok uzakta, ve dinleyicisine gücün daha çok Spotify algoritmalarında olduğu merkezi bir dinleme deneyimi sunuyor.

Bu noktada, genellikle bir sorun ortaya çıkıyor. Keşfedilen yüzlerce şarkı varken, bunları genelde kendi kafamıza göre listeleştiriyoruz. Peki spotify listelerinin kürasyonunu yaparken bize yardım edecek herhangi bir üçüncü parti uygulama hiç mi kalmadı? Listelerimizi nasıl daha çekici hale getirebiliriz?

Çok basit, pek bilinmese de Spotify özelinde halen aktif olarak çalışan bazı uygulamalar mevcut. The Echo Nest adlı firmayı 2014 yılında bünyesine katan Spotify,  kullanıcılarına playlist kürasyonlarında efektif çözümler sunuyor. Bunun yanı sıra, bazı developer’lar özel uygulamalar sunarak, son kullanıcıya güzel çözümler sunuyor. Bu üçüncü parti uygulamalar şu adreste yer alıyor. Bu uygulamalar içerisinde benim en çok kullandıklarım ise şunlar.

1- Sort Your Music

Şarkılarınızın BPM’ini (Beat Per Minute) mi merak ediyorsun? Hemen The Echo Nest’in Sort Your Music adlı sitesine giriş yaparak, spotify’daki tüm şarkılarınızın BPM’lerini öğrenebilir, şarkılarınızı BPM’leri üzerinden sıralayabilirsiniz. Bunun yanı sıra, sisteme giriş yaptığınızda şarkılarınızı farklı özellikler üzerinden de sıralayabilirsiniz. Misal bir playlistinizdeki şarkıları Tempo, Dance, Akustik gibi farklı başlıklar üzerinden de sıralayabilirsiniz. Böylelikle dinleyicilerinizi kolaylıkla etkileyebilirsiniz. Bu, özellikle spotify üzerinden DJ’lik yapan ya da Spotify listeleri üzerinden kürasyon yapan kişiler için oldukça kullanışlı çözümler sunuyor. Tek yapmanız gereken, spotify hesabınızla aşağıdaki siteye giriş yapmanız. Sonrası ise oldukça kolay.

2-  Organize Your Music

Binlerce şarkınız var ve bu şarkılarınızı türlere göre kategorik hale getirmek istiyorsunuz. The Echo Nest yine çok tatlı bir çözümü bize sunuyor. Organize Your Music adlı web uygulamasına spotify hesabınızla giriş yaptığınızda, herhangi bir playlistinizdeki şarkılarınızı türlerine göre sıralayabiliyorsunuz. Bu türleri ise ekleme tarihlerinize, mood durumlarına ve bilimum özelliklere göre sıralayabilirsiniz. Böylelikle müzik türleri ile yaşadığımız içinden çıkılmaz durumlara hızlı çözümler edinebilirsiniz.

3- RoadTrip Mixtape

Google Maps ve The Echo Nest ortaklığında yapılan bir diğer üçüncü parti uygulama ise RoadTrip Mixtape. Bu uygulamaya girerek, gideceğiniz yol koordinatlarını sistem içerisinde belirtmekle başlıyorsunuz. Sistem yolculuğunuzun zamanına göre, 15 dakikalık  yenilenen listelerden oluşan özel listeler üretiyor.

4- Acrosticify

Sevgilinize, yakın arkadaşınıza ya da ailenizden bir kişiye özel bir akrostiş bir liste yapmak isterseniz, sizi acrostify’a davet etmek isterim. Bu siteye girdiğinizde tek yapmanız gereken, şarkıların hangi türde olduğunu belirtmeniz ve listeyi hangi kelime grubu üzerinden yapacağınızı yazmanız. Sonrasında listeniz hemen karşınızda.

5- The Set Listener

Sevgiliniz sizi bir konsere götürmek istiyor, ve o gruba dair hiçbir fikriniz yok. Grubun konserde ne çalacağını da bilmiyorsunuz. İçinizden keşke spotify’da bu şarkılardan oluşan bir listem olsa ve onu tüm gün dinleyip, şarkılara biraz aşina olsam diyorsunuz. İşte bu gibi senaryolar için bir diğer üçüncü parti uygulaması The Set Listener. Performansına gideceğiniz grubun son konserlerinde çaldığı şarkıları playlist’leştiren uygulama, böylelikle konser öncesi ön hazırlık yapmak için oldukça efektif çözümler sunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir