DasDas Yeni Yeriyle Huzurlara Sunuldu!

Comments (0) Bizim Sahneler, Güncel, Kritikler, Serbest Bölge

22 Aralık Cumartesi akşamı, 2017 Nisan ayında İstanbul’a yeni bir soluk getirmesi ümidiyle açılan DasDas’ın, yeni yerindeki ilk büyük konseri gerçekleşti.

 

2017 Nisan ayında Batı Ataşehir’de açılan DasDas, çok kısa zamanda İstanbul’un en önemli kültür-sanat ve yaşam merkezlerinden olmuştu. 2 Aralık’ta Ataşehir Metropol İstanbul’daki yeni yerinde ziyaretçisine kavuşan DasDas, tiyatro sahnesinde Joseph K., Timsah ve Zengin Mutfağı ile siftahı yapmışken, Cumartesi günü ilk büyük konserini Koray Candemir ve Mor ve Ötesi performanslarıyla gerçekleştirerek çok kalabalık bir dinleyici kitlesiyle müzik sahnesinin açılışını yapmış oldu.

Şu sıra yeni kayıtlarını heyecanla beklediğimiz, çoğumuzun Kargo’dan hatırlayacağı (yaşımın kusuruna bakmayın), Türk rock camiasının güçlü seslerinden Koray Candemir’in harika konseri ardından dokuz konserlik Amerika turnesinden yeni dönen Mor ve Ötesi’nin 1500’e yakın dinleyicinin tüm şarkılarını hep bir ağızdan söylediği uzun performansıyla coşkulu bir gece geçirdik.

DasDas; sahne, müzik, mutfak ve atölye şeklinde dört kısımdan oluşuyor. Hedef, farklı disiplinleri bir araya getirerek sahne ve mutfak sanatlarının aynı yerde tüketilebildiği sosyal bir yaşam alanı sunmak. Harika tasarlanmış, modern bir mimariye sahip, Batı Ataşehir’deki eski yerinden çok daha büyük (3000 metrekare kapalı, 600 metrekare açık kadar) bir kültür-sanat ve yaşam alanı. DasDas’ın ortakları ise hepimizin çok yakından bildiği isimler: Harun Tekin, Koray Candemir, Mert Fırat, Didem Balçın ve Muzaffer Yıldırım. Kolektif bir düşünce yapısı ile İstanbul’a yeni, alternatif bir sahne kazandırmak istemişlerdi, şimdi daha da büyüyerek bize bunu sunuyorlar. Üretmek ve paylaşmak ana tema; yenilikçi ve yaratıcı bir çerçevede ilham, deneyim, kalite ve keyifli zaman vaat ediyorlar.

Mert Fırat, Didem Balçın, Koray Candemir, Harun Tekin, Muzaffer Yıldırım.

Önceki mekanın tasarımına da bayılmıştım, zira her bir detayının en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğü daha adımınızı attığınız anda kendini belli ediyordu. Yeni mekan daha geniş bir alan ve naçizane, daha güzel bir tasarımla uzun uzun zaman geçirebileceğiniz; DasDas Atölye’de sanatın her alanına hitap eden seminerlerden, atölyelerden yararlanıp Mutfak’ta yemeğinizi yedikten sonra Sahne’de oyununuzu izleyebileceğiniz yahut Müzik’te konserinizi dinleyebileceğiniz keyifli bir ortam sunmuş yine. DasDas Sahne ve DasDas Müzik için gelecek sanatçılara ayrı ayrı düşünülmüş karşılıklı kulisler ile seyirci ve dinleyicilerle tanışmak ya da sadece bir arada olmak için tasarlanan ortak alan fikrinin harika olduğunu da belirtmem lazım! Mert Fırat’ın Ataşehir’in böyle geniş ve çok işlevli bir merkeze ihtiyacı olduğu düşüncesine katılmamak da elde değil.

Mekanın yeri olarak Ataşehir’in seçilmesi ilk kez duyanlar için “Biraz uzak değil mi?”, “Merkezin dışında sanki”, “Gitmesi zor” gibi tepkiler oluşturuyor olsa da benim oldukça hoşuma giden bir tercih olmuştu doğrusu. Ataşehir’in kendine özgü bir kitlesi olmuştur hep. Bir yandan (özellikle Doğu tarafını düşününce) aklınızda geniş alanlar, yemyeşil parklar ve siteler canlandırırken diğer yanda yüksek binalar, iş merkezleri ve gece ışıklarıyla hareketli ve oldukça lüks yaşam alanları canlandırıyor. Sakin yaşam tarzıyla yoğun plaza insanının kendi başına bir şehir gibi olan bir semtte buluşması geliyor hep aklıma. Bu iki hayatın tam birleştiği yerde böyle bir fikrin oluşması, semtin her yere aslında ne kadar yakın olduğunu düşününce oldukça hoş aslında. Ki mekanın büyüklüğü düşününce uygun bir alan sunulmuş oluyor, semtin tam da göbeğinde.

Mert Fırat, Didem Balçın, Harun Tekin, Koray Candemir.

Kendi alanlarında çok önemli ve başarılı isimler olan ortakları düşününce büyük konserlere, birbirinden çeşitli sahne sanatları ve oyunlara ve her damağa hitap edecek lezzetlere ev sahipliği yapacağından şüphem yok DasDas’ın. Önceki mekandaki geçtiğimiz sezon ağırladığı birçok kapalı gişe oyunu, konser ve atölyeleriyle yeterli bir referans olsa gerek. Özgür ve bağımsız sanatla, başarı ve insan dolu olmasını dileyelim, bize de “Gençken açılışına gitmiştik” demesi düşer umarız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir