TÖZ Trio’nun Yeni Albümü ‘TÖZ’ Tüm Dijital Platformlarda!

Comments (0) Albüm, Bizim Sahneler, Genel, Güncel, Kritikler

“Fizik formülü mü bu anlamıyorsun?”

2016 yılında kurdukları trio hakkında konuşmak üzere toplanan ekip üyeleri Tamer Temel, Ercüment Orkut ve Cem Aksel arasında geçen konuşmadan bu cümle. Diyaloğun tamamı ise şu şekilde:

Tamer Temel: “Hiç anlamıyorum ki ben bu müziği, hiç takip edemiyorum ki!”

Cem Aksel: “Fizik formülü mü bu anlamıyorsun? Ya da anladığın müzikten anladığın şey ne?”

Ercüment Orkut: “Zaten anlamamış oluyorsun, aslında konu o.”

Yılların tartışması. Sübjektif kısımları ve albüm değerlendirmesini işin uzmanlarına (yanlış olmasın; gerekli eğitime ve yeterliliğe sahip, gerçek müzik eleştirmenlerine yani) bırakarak yalnızca edindiğimiz bilgileri aktaralım. “Çok güzel albüm olmuş ama ya, oh!” demeden geçmeyerek tabii… Bir de çok büyük bir teşekkür etmek gerekiyor bana kalırsa; ellere, nefeslere sağlık. Ana akımın, tek-tipleşmenin savunulduğu ve sabit fikirlerin yüzdüğü piyasalara aldırmaksızın, özgürce, böyle çalışmalarla sonraki nesillere de ışık tutulduğu, örnek olunduğu, çok da karamsarlığa gerek olmadığı gösterildiği için teşekkür etmek lazım.

TÖZ Trio’yu takip ettiğimizde (edelim), caz ve çağdaş klasik müziğin kesiştiği performanslar sergileyen bir oluşum olduklarını okuyoruz kendilerinden. 2017 Aralık ayında İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmaları Merkezi (MİAM) stüdyolarında seyircili albüm kayıtları gerçekleştikten sonra caz ile farklı türleri bir araya getiren Berlin çıkışlı eklektik festival XJAZZ’in dördüncüsünde yer alan ekiplerdendi TÖZ. Bir yıl dolmadan, A.K. Müzik etiketiyle 28 Kasım Çarşamba günü albümlerini yayınlayan üçlü, 29 Kasım Perşembe akşamı Yapı Kredi Kültür Sanat ve Bahçeşehir Üniversitesi/BAUART’ın ortak projesi olan ‘Ender Sesler’ konserlerinin ikincisinde albüm lansmanını gerçekleştirdi.

Albüm bir bütünlük konseptiyle, parçalar bir bütünü temsil ediyormuşçasına, durmaksızın çalınıyor. Besteler Tamer Temel’e ait. Parçalar arasında yer alan interlüdler ise bir parçadan diğerine geçiş yahut ‘birinden bir diğerine varmak’ amacıyla gerçekleşen solo veya kolektif doğaçlamalar. Dolayısıyla her konserde dinleyiciye farklı bir deneyim sunarak içinde bulunan ana özgünlük veriyor. İki albüm daha geleceğini duydum, birinin tüm besteleri Ercüment Orkut’a, diğerininse tüm besteleri Cem Aksel’e ait olacakmış.

Üzerinden çok da geçmeden tanıtmış olalım ve zevkinize sunalım. Her birini ayrı ayrı sevdiğimiz; Türkiye’nin, Türkiye caz sahnesinin sahip olduğu en iyi müzisyenlerden üçü karşınızda. Tenor ve soprano saksafonda Tamer Temel, piyanoda Ercüment Orkut ve davulda Cem Aksel kalıpları kırarak harika bir müzikle içimize su serpiyor.

Keyifli dinlemeler olsun!

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir