Eminem 19 Yıl Önce Tarihin En İyi Rap Albümü Yayınlandı

Comments (0) Genel, Serbest Bölge

Yeni binyıla girerken Amerikan rap piyasasında o güne kadar olmamış şeyler olmaya başlamıştı. 20’li yaşların ortasında sarı saçlı, beyaz, çocuksu suratlı genç bir adam makineli tüfekten çıkan mermi gibi sözlerle sağa sola, devlete, siyasetçilere, ailesine, geçmişine, geleceğine, toplumun her kesimine, müzik yapımcılarına, sinemacılara ve listeyi uzatmak istesek ardı arkası gelmeyecek neredeyse herkese öfke kusuyordu. İçinden çıkılması zor bir geçmişe sahipti. Acı, öfke, isyan sözlerine sinmişti. Yaşananlar çok enteresandı. Siyahi Tiger Woods beyazların elindeki golf dünyasının liderliğine yükselip herkesi şaşkına çevirirken, adını çok sevdiği m&m’s şekerlerinden alan Eminem de hiphop aleminde liderliğe kadar giden yolda yürüyüşüne başlamıştı. Ama ne yürüyüş! Hayatında hiçbir beyazın kapak olamadığı The Source’a kapak olacaktı…

99’da çıkan The Slim Shady LP müzik piyasasına bomba gibi düşmüş, ne kadar ödül varsa toplamış ve Eminem bir anda dünya çapında üne kavuşmuştu. Henüz o albümün salladığı rap piyasası kendisine gelememişken, 23 Mayıs 2000’de, yani tam 19 yıl önce bugün The Marshall Mathers LP raflardaki yerini aldı. Eminem iyi bir albüm ve ilgi çekici kliplerle patlamıştı. Sonra da düşüşe geçmesi bekleniyordu. Bir beyazın siyahilerin tekel olduğu alandaki başarısını şansa, pazarlamaya, farklılığına vb nedenlere bağlamak anlaşılır bir şeydi, çünkü Eminem başka beyazların da denediği ama başaramadığı işlere kalkışmıştı.

Herkes yanıldı… Ama ne yanılma…

23 Mayıs‘ta çıkan albüm ilk haftasında 2 milyona yakın satarak Guinness Rekorlar Kitabı‘na girdi. Hala birçok kişiye göre de gelmiş geçmiş en iyi rap albümü olarak gösterilen The Marshall Mathers LP rekor üstüne rekor kırıp ödüllere ambargo koydu. Albümü satın almak isteyenler saatlerce süren kuyruklar oluştururken, aylar öncesinden konser biletleri tükenmeye başlamıştı bile. Homofobik söylemleri nedeniyle çok sayıda eleştiri alan Eminem, siz mi beni eleştiriyorsunuz der gibi sonrasında Elton John ile düet yaptığı Stan parçasını ve büyük tartışmalara yol açan klibini bu albümle dünyaya duyurdu.

Kill You, The Real Slim Shady, I’m Back, Bitch Please II, Under the Influence, klibinde Marilyn Manson’un yer aldığı The Way I Am albümün öne çıkan parçalarıydı. Artık Eminem’in geçici bir isim olmadığı anlaşılmıştı. Albüm o kadar beğenildi ki, piyasa onun yokluğuna en fazla 2 yıl dayanabilecekti. Hayranlarından gelen baskılar The Eminem Show‘un onlarca konser, büyük turneler arasında yapılmasına neden oldu. Rap türünde ilk ve tek Oscarlı film müziği Lose Yourself de birbine yakın zamanlarda dünyayla buluştu. Kapılar bu albümle aşılmamış, yıkılmıştı.

Kanye West Eminem için “Kimse ondan daha iyi olmayacak” diyor. Evet, henüz dinlemediyseniz şimdi The Marshall Mathers LP‘i dinleyin, bakalım siz de Kanye gibi düşünecek misiniz? Teşekkürler Detroit’in tezenesi, bugüne kadar kulakları bayram ettirdiğin için.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir