Mystery Jets// Screwdriver

Comments (0) Albüm, Genel, Kritikler

Geçtiğimiz haftalarda Mystery Jets, Screwdriver adlı yeni teklisini yayınladı. Uzun zamandır “iyi indie” çıkmıyor diye söylenip söylenip duruyordum. Hatta iddiamı The Kills’ın “Doing it to Death“inden bu yana iyi indie çıkmadıya kadar da getirmiştim. Bu sızımı sanırım birkaç yazdığım post’ta da dile getirdim. Indie antemik parça sıkıntısı yaşanıyor aslına bakarsanız. Kitleleri kendinden geçiren ritmik bir parça uzun zamandır gelmiyor. Üretilen işlerde ise bir yaratıcılık sıkıntısı olduğu da gerçek. Indie’nin kendini bir şekilde güncellemesi gerekiyor.

 Mystery Jets ve Arayış 

Mystery Jets – 2012’de de ülkemizi ziyaret etmiş ve Salon İKSV’de çalmışlardır, aslında indie sularında gezinen ancak hiçbir zaman o standart indie kalıbı içerisinde yer alan bir grup olmadı. En azından bir süreklilik  yok albümlerinde. Indie’de hep yeni şeyler denediler.  Radlands gibi bir şarkıyla isteseler hardcore indie yapabileceklerini gösterdikleri gibi,  aynı zamanda debut albümleri olan 2006 çıkışlı o A decade of dens‘de oldukça deneysel bir indie çıkarabileceklerini fazlasıyla gösterdiler. 2016 yılı çıkışlı son albümleri Curve of the Earth’de ise rotalarını Pink Floyd’a çevirmişlerdi. Bu albümde olgun işler çıkaracaklarının sinyalini fazlasıyla veriyordu aslına bakarsanız. 1985, Blood Red Ballon gibi birçok güzel şarkı yer alır bu albümde.

Grup geçtiğimiz haftalarda yeni albüm müjdesi verirken, Screwdriver adlı yeni albümde yayınlanacak bir tekli de yayınlandı. İşte o tekli önüme düştüğünden bu yana ben kendimde değilim. Kulaklarım bayram ediyor adeta. Hayatımda belki de en sevdiğim grup olan Tool, 13 yıl sonra yeni parça yayınlamasına rağmen, Screwdriver‘da adeta kilitli kaldım. Çok iyi bir parça… Hatta çok çok iyi bir parça… Ohh!

 Olgunlukta zirve 

Mystery Jets her albümünde, müziklerinin olgunluk seviyesini bir üst seviyeye taşıyan bir gruptur.  Ancak Son teklinin albüm görseliScrewdriver‘daki olgunluk seviyesi bambaşka bir noktada olmuş. Mystery Jets gitarının sesini hiçbir zaman kısan bir grup olmadı. Screwdriver‘daki gitarlar da bir rock grubundan beklenecek düzeyde, yani en azından gitar sesinden tasarrufa gitmemişler. Hatta bangır bangır bir kayıt yapmışlar bile diyebilirim. Fakat gitar riff’leri bir indie işinden beklenmeyecek şekilde agresif ve sinirli. Neden sinirli olduğu ise aslında parçanın sözlerinde gizli. Tamamen politik atıflarla dolu bir parça Screwdriver. Özellikle yükselen milliyetçilik dalgasına karşı oldukça sert bir şekilde mesajlarını verme yolunu seçmişler. Çok da iyi yapmışlar.

Bu öfke şarkının atmosferinde de temel mesele. Atmosferik unsurlar, ve yer yer post-rock vari düzenlemeler ile yine bu zamana kadar pek girmedikleri bir yola sapmışlar. Çok da tatlı olmuş. Indie, post rock ve agresyon üçlüsüne ben bu zamana kadar pek rastlamamıştım. Çok iyi sonuç vermiş. Yani temelde indie esintilerinin ön planda olduğu, agresif riff’ler ve atmosferik  outro’su ile kendinden geçiren bir parça yapmışlar. Çok da iyi yapmışlar. Üzerinizde bir agresyon varsa, gidin dinleyin, rahatlarsınız.

 ‘Eğlenceli’ Indie’den ‘Öfkeli’ Indie’ye 

Mystery Jets yıllar içerinsinde ‘eğlenceli’ indie’den rotasını öfkeli indie’ye çeviriyor. Bu zamana kadar yaptıkları işlerde hep kendi istediklerini hayata geçirdiler. Dile kolay 13 yıldan bu yana bir indie grup olarak yoldalar ve çok az tekrar yaptılar. Bu kolay bir şey değil ancak Screwdriver ile adeta müzikal olgunluklarının zirvesini yaşamışlar. Yani resmen bir parmak balı çaldılar ağzımıza, sonra siz bir bekleyin dediler. Ee bir single’da olması gereken şey de bu olsa gerek!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir