Postmodern psychedelia: Altın Gün

Comments (0) Albüm, Genel, Video

Müziğin yaratıma ve dolayısıyla üretime büyük katkısı olduğuna inananlardanım. Türk pyschedelic rock’ı da bu topraklarda yaratılan ve üretimi tetikleyen başlıca türlerden. Altın Gün, bu türden aldığı üretim gücünü çekinmeden yine bu tür üzerinde kullanan ve ona seviye atlatan bir grup.

Sözlerini bildiğiniz ya da en azından sözlerine aşina olduğunuz bir şarkıyı elbette daha önce dinlemişsinizdir. Dinlemişsinizdir ki sözlerine aşinasınızdır ya da baştan sona ezbere biliyorsunuzdur. Fakat işte bu söylediklerim Altın Gün için geçerli değil. Onları özel kılan, insanlara sözlerine aşina oldukları şarkıları, ilk defa dinliyormuş hissi veriyor oluşları.

 Tame Impala’nın Ön Grubu 

Sıfırdan bir üretim yapmadıkları için yaptıkları işi küçümseyenler, eleştirenler olabilir fakat Beyoğlu’ndaki ya da Kadıköy’deki onlarca barda yüzlerce grubun senelerdir yapmaya çalıştıkları cover’ları, Amerika’da Tame Impala’nın ön grubu olarak sahneye koyuyor oluşları bu eleştirilerin geri çekilmesi için yeterli olacaktır.

Biraz grubu tanıyalım. 6 kişiler. Bir araya geliş hikayeleri epey ilgi çekici. Basçı Jasper Verhulst konser için geldiği İstanbul’da Türk psychedelic rock’ından çok etkileniyor. Yanına gitarist Ben Rider ve baterist Nic Mauskovic’i alan Jasper, grup kurma hasebiyle Facebook’ta Türk müzisyen arayışlarına başlıyor. Bu arayış sonuç veriyor ve vokalist Merve Daşdemir’in yanısıra vokal, saz ve tuşlularda Erdinç Ecevit Yıldız gruba dahil oluyor. Perküsyonist Gino Groeneveld’in de katılımıyla grup ilk halini alıyor. İlk hali diyorum çünkü grup günümüzde davulcu değişimine gitmiş durumda. Grubun bagetleri artık Daniel Smniek’e emanet.

İlk olarak 2017 yılında “Goca Dünya” single’ını yayınlayan grup, sonrasında 4 single ve 2 albüm daha yayınladı. Son olarak Ekim ayının başında “Gelin Halayı” ve “Dıv Dıv” şarkılarından oluşan albümü de sevenlerine sunan ekip, şu sıralar turne için Amerika’da bulunuyor.

 KEXP’ye İkinci Sefer 

Gençtiğimiz günlerde müzik kanalı KEXP’e ikinci kez konuk olan Altın Gün, “Gece” albümündeki şarkılardan mini bir konser verdi. Grubu merak edip tanımak isteyenler ya da hali hazırda tanıyor olup iyi bir performansa aç olanlar videoyu KEXP youtube kanalında bulabilirler. İzleyenler ilk kez konuk oldukları 2018 yılındaki performanslarını da izlemeden geçemeyeceklerdir.

Şanı ülke sınırlarını çoktan aşan ve zaten oluşurken misyonu bu olan grubun yolu epey uzun görünüyor zira beslendikleri kaynak tahmin edemeyeceğiniz kadar güçlü ve bir o kadar da bonkör. Bizlere şimdiden afiyet olsun.

 

Konuk Yazar: Enes Koca

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir