Gayriresmî Türkçe Rap Tarihine Kısa Bir Giriş

Comments (0) Genel, Serbest Bölge

Özellikle son yıllarda yükseliş trendinde olan ve kitlesel bir etkiye ulaşan Türkçe rap şarkıları ile müzisyenleri geçmişte böyle bir popülerliğe sahip değildi. Biz de tamamına değinmemizin mümkün olmadığı son 30 yılın iz bırakan, kayda değer isimlerinden söz etmek istiyoruz. Burada sayacağımız isimler, Türkçe raple yeni tanışan birçok kişinin de müzik listesini oluştururken zevkle dinleyeceğini düşündüğümüz şarkıların da sahipleri.

 İlk Türkçe Rap Kaydı 

Türkçe rap’in Almanya’dan çıkan bir tür olduğunu görmek mümkün. İlk eserler de Almanya’daki gurbetçilere ait. 1979’da ABD’li King Tim 3‘ün Personality Jock eseri dünyada bilinen ilk rap kaydıdır. Belki ondan kısa bir süre sonra Türkçe rap kaydı da tarihe hızla geçebilirdi, fakat Almanya’daki gurbetçiler ilk şarkılarını İngilizce yapmayı tercih etmiş. Daha sonra Almanca ve Türkçe rap yapmaya başlayan isimler sayesinde Türkçe şarkılar da duyulur oldu.

1986’da kurulan Islamic Force grubu da ilk şarkılarını İngilizce yapanlardan. Özellikle, ilk olarak IF’yi anıyoruz, çünkü grubun üyeleri Boe B ve Maxim Türkçe rap tarihinde önemli bir yere sahip, gruba sonradan katılan ve hala aktif müzik yaşamına devam eden Killa Hakan da IF üyesi. Rap müzikle ilgilenen hemen herkesin merak ettiği sorunun cevabını da bu arada verelim, ilk Türkçe rap şarkısı Almanya’nın Nürnberg şehrinden King Size Terror üyesi Alper Ağa’nın ses verdiği Bir Yabancının Hayatı. Alper Ağa sonraki yıllarda Cartel’in bir üyesi olarak satış rekoru hala kırılamamış Cartel albümünde de karşımıza çıkan önemli bir isim. Şarkı, 89’da kaydedilen 91’de Almanya’da piyasaya çıkan The Word Is Subversion‘da bulunuyor.

Yine Almanya’dan Microphone Mafia’nın 93 tarihli klibi, tarihe geçen ilk Türkçe rap klibi olarak sayılabilir.

 Cartel ve Sonrası 

O dönemde çok sayıda kişi ve grup albüm, single çıkarmaya çalışsa da ses getiren parçalar yok. 95’te yine Almanya’da bir araya gelen rapçilerin kurduğu Cartel’in yarattığı büyük etki günümüze kadar gelmiş durumda. Dönemin fenomeni Cartel’in şarkıları radyolarda iki kere üst üste çalınırken, klipleri TV’lerde kimi zaman günde onlarca kez yayımlanıyor. 95 Cartel sonrası Türkçe rapin geçici bir moda olmadığının anlaşılması açısından önemli bir tarih olarak göze çarpıyor.

Güneşin Çocukları olarak da müzik hayatına giren Bursalı Barikat grubu 96’da, yine aynı yıl ABD’de yaşayan Türk rapçi Sirhot Narcotic grubuyla müzik yapmaya başlıyor. 95’ten sonraki 5 yıl hala aktif olarak müzik yapan kaliteli isimlerin de çıkış tarihi. Ceza, Dr Fuchs, Sagopa Kajmer, Silahsız Kuvvet, DJ Mic Check gibi farklı isimler kullanan Yunus Özyavuz, Fuat Ergin, Turbo, Ses, Rapor 2, Ondaon, Sultana, Maho-B, Kool Savaş, Bektaş, Sert Müslümanlar internetin henüz yaygın olmadığı dönemde eserler veriyor.

Belki Cartel kadar etkili olmasa da, milenyum yaklaşırken çıkan Yeraltı Operasyonu Türkçe rap tarihinde önemli bir yer tutuyor. Susturucu, Ses, Statik bugün az bilinse de; Ceza ve Fuchs’un grubu Nefret, Sagopa Kajmer, Yener Çevik günümüzde dinlenmeye devam ediyor. 2000’lerin popüler Türkçe rap grubu Nefret dağılmış olsa da, Yener ve Sagopa Kajmer büyük bir hayran kitlesine sahip, tıpkı Nefret‘ten Ceza gibi.

 İnternet ve Yükseliş 

2000’lerle birlikte internetin yaygınlaşması, Türkçe rapin de bilinirliğini arttırıyor. Türkçe rap içerikli web siteleri, müzisyenlerin eserlerini dinleyicilerle ücretsiz buluşturması açısından büyük öneme sahip. turkcerap.com, suikast.de, ceza-fan.com, turkishhiphop.net o yıllarda çok sayıda isim için hayli önemli. Mikrofon Reaksiyon, Aziza, Ramiz, Funky C, Buldozer, DJ Walkie D, Raptiye, Misero, Cabbar sayabileceğimiz iyi isimler… Sagopa Kajmer’in oluşumu Kuvvetmira 2000 sonrası 10 yıllık dönemde Türkçe rap adına kaliteli eserlerin çıkış noktası oluyor. Ceza, Dr. Fuchs, Sirhot, Derin Darbe, Mista Brown, Sahtiyan, Abluka Alarm, Dumanyak, Mozole Mirach, Kolera yolu Kuvvetmira‘dan geçen isimlerden bazıları.

2000-2010 arası dönemde yukarıda saydığımız isimler dışında Pit10, Emre Baransel, Sansar Salvo, Sayedar, Ais Ezhel, Farazi, Kayra, Allame, Kamufle, Saian, Da Poet, Ayben, Elif, İndigo, Karaçalı, Patron, Hayki, No.1 muhakak anmamız gerekenler…

2009’da kurulan hiphoplife.com.tr sitesi de Türkiye’deki hiphop camiası için önemli oluşumlardan biri. Daha önceden de belirttiğimiz gibi internet Türkçe rap için çok önemli. Sonuçta internet sayesinde dünyaya yayılan bir tür Türkçe rap.

 Artık Herkes Biliyor 

2010’dan günümüze olan isimleri artık hemen herkes biliyor, zira Youtube, Spotify, Deezer sayesinde bir rapçinin meşhur bir popçudan farkınının kalmadığını söyleyebiliriz. Geçmişi 2000’li yıllara giden Ais Ezhel şu an Ezhel olarak müzik hayatına devam ediyor. Spotify kullanıcısı olup da Ezhel’i tanımayan yok desek yeridir. Yine Ceza, Yener, Gazapizm, Eypio, Norm Ender, Cash Flow, Zeze, Canbay & Walker, Tepki günümüzde rap müziği başarıyla temsil ediyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir